Mladík, jenž neumí plakat je barbarem, stařec, jenž se neumí smát hlupákem. (vypůjčeno, upraveno překladem)

K jádru

3. 9. 2017 22:05
Rubrika: silva

Ze života lesního strašidla

Za jadernou elektrárnou Dukovany vstalo ranní slunce. Přespávali jsme na ubytovně v Rouchovanech a elektrárna byla panoramatem za oknem našeho pokoje.

Když jsme přijeli do lesa zjistili jsme, že první výzkumná plocha, kterou jsme chtěli změřit je způli vytěžená a v druhé půlce není dostatek živých strmů k tomu, abychom měření prováděli. Kůrovci a nejspíš nějaký přísušek si vzali borovice do parády, takže koruny stojících stromů byly ohnivě rezavé, nikoli zelené.

Druhá plocha - taky borová, už byla v pořádku. Tedy co do stromů. Podrost byl ale tak hustě zarostlý ostružinou, že Růženčin zážitek byl oproti tomu našemu procházkou růžovou zahrdou. Takže první krok měření byl mírně nestandartní. Protože je totiž naše práce v některých aspektech vůči stromům dost kontaktní, museli jsme si nejprve prosekat průchod mezi jednotilvými stromy. Kromě toho byly v té zarostlejší části naší čtvercové výzkumné plochy pod šlahouny ostružin vyběhané trasy prasečího metra. Jednoho kňoura jsme dokonce vyšlápli v jeho zálehu. Naštěstí měl větší strach než my, jinak by nás možná čekala prasojízda.

Naštěstí mám i přes tuto otřesnou zkušenost stále rád buřeňovou marmeládu i vepřové maso, ale:

rada na závěr - nechcete-li vidět ve stromech čísla, v broučcích a motýlcích škůdce a v ostružinách nepříjemnou a nepřátelskou buřeň, nezabývejte se lesem profesionálně. :-D Ne, není to tak hrozné, ale je pravdou, že z takové práce má našinec občas houby.

Zobrazeno 694×

Komentáře

deFlegmatique

Ach tak, Cimrmanovskou pomněnku. :-) Ale myslivost je taky hodně o krajině, ne? No dobře, chápu, že problém může být taky v mé silně nedokonalé představě o tom, co vlastně obnáší obor krajinářství. Co vlastně obnáší obor krajinářství?

Katusi

Myslivost jako taková je fakt super, bohužel nás ji učili totální fanatici, tak se mi to trochu zprotivilo.
No... obnáší to vlastně všechno. Brněnský krajinářství je hodně o přemýšlení ve stylu "Má to vypadat hezky+plnit funkci+nebýt moc drahý+nebýt moc složitý+nejít moc proti původnímu/přirozenému stavu ". Jinak se do toho zahrnujou úpravy vodních toků, aleje, různý biokoridory a biocentra, rekultivace, rekreační zařízení atp.

Zobrazit 9 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková