Mladík, jenž neumí plakat je barbarem, stařec, jenž se neumí smát hlupákem. (vypůjčeno, upraveno překladem)

Odpověď Pavla Fischera na otázku potratů a adopce dětí homosexuály

18. 12. 2017 12:41
Rubrika: z nova | Štítky: pf2018 , prezident

Odpověď na otázku uživatele maxmilianrex přednesenou 15. prosince 2017 v diskuzi pod blogovým článkem Realizačního týmu signály.cz s názvem Modli se za prezidenta! Článek byl publikován 22. listopadu 2017.

 

Jak jsem slíbil ve výše zmíněné diskuzi, přednesl jsem na setkání v Šumperku v sobotu 16. 12. 2017 otázku na názor Pavla Fischera na potraty a adopci dětí homosexuály. Odpověď byla poměrně obsáhlá, proto jsem si od pořadatelů setkání vyžádal nahrávku, ze které jsem ji přepsal - nevím, nakolik přesně - snažil jsem se ale pokud možno o doslovnost - možná neuvádím přesně veškerou interpunkci, proto se omlouvám za případné zkreslení. Ze své otázky uvádím doslovně pouze její závěrečnou věcnou část, nebyla formulována příliš obratně, za což se omlouvám, stejně tak se omlouvám za to, že zde neuvádím úvod, který jí předcházel a byl rovněž poněkud neobratně formulován.

 

Jaký je Váš názor na potraty? A s tím související, nebo možná vzdáleně, na adopci dětí homosexuály?

 

K tomu prvnímu: jako táta bych to svým dětem rozmlouval. Jako táta od postiženého dítěte bych jim vysvětlil, že i život, který není dokonalý podle tabulek, může být dokonalý z hlediska vztahů, které vytváří. Jako táta.

Jako občan bych řekl: pozor na to, žijeme v zemi, která vymírá.

A jako prezident bych musel respektovat stávající zákony. To znamená, ta stávající právní úprava zatlačuje otázku potratů do soukromí. Na druhou stranu bych rád, aby v nejrůznějších zařízeních – nemocničních a dalších byly třeba poradny pro maminky v nouzi, protože celá řada z nich, vlastně, si potom odnáší traumata. Jeden příklad za všecky: tím, když máte postižené dítě doma, tak se dostanete do kontaktu se spoustou zraněných a bolavých situací. V našem okolí byla rodina, nejstarší dítě postižené, potom dvě zdravé a pak se rozhodli pro potrat, protože čekali čtvrtý. To nejstarší zemřelo a (rodina*) dodnes myslí nejenom na to nejstarší postižené, ale i na to potracené. Ta traumata zůstávají i v případě, že ta rodina procházela nějakou velmi tvrdou situací, kdy se to vlastně medicínsky a lékařsky dalo vysvětlit. Tak to je k první věci. Ale jako prezidentský kandidát musím respektovat zákony a nemohu se chovat tak, jako kdyby tady nebyly.

 

K té druhé otázce: já si myslím, že musíme rozdělit dvě věci: homosexuály není možné stavět mimo zákon, jsou to občané téhle země a musíme je respektovat. Na druhou stranu, ta stávající právní úprava z mého pohledu je naprosto dostatečná a dál bych rozhodně nešel.

 

--

Komentář:

* podmět uvedený v závorce je doplněný - v odpovědi nezazněl, ale předpokládám, že tam měl být - doplnil jsem jej pro větší srozumitelnost věty.

 

Mě osobně nepřijde odpověď na druhou otázku zcela dostačující z důvodu, že nevím, jak je u nás v současné době nastavena právní úprava adopce dětí homosexuály a tudíž nevím, co přesně Pavlu Fischerovi připadá dostatečné. Pokud v této věci máte někdo přehled, budu rád za věcné doplnění. Díky!

Zobrazeno 4536×

Komentáře

maxmilianrex

Děkuji.
Odpověď na potraty mi přijde hodně alibistická, tedy- jsem proti, ale zákony této země jsou už tak nastaveny-. Jelikož on jistě ví, že potrat je odporná vražda /nedávno se tak vyjádřil papež František/, tak je to podobné, jakoby v nacistickém Německu řekl, že je sice proti stavění židů mimo zákon, ale Norimberské zákony zkrátka platí, takže co.
Odpověď ohledně homosexuálů mi také nepřijde na křesťanského politika uspokojivá, ale zatím bych ji nechal stranou.
Jinak si samozřejmě uvědomuji, že uspokojivější odpověď bych od jiného kandidáta těžko čekal, tedy snad kromě Hanniga.

spitfire

Ďáblův advokát:
On možná Fischer chtěl pouze naznačit, že doposud v žádné minulé a ani jak se zdá současné poslanecké sněmovně není "kapacita" prosadit zákaz potratů.

Vzhledem k tomu, že Fischer kandiduje na prezidenta a nikoli poslance, tak z jeho úst to není alibismus.
Možná by bylo lépe se příště ptát dle principu funkce. Prezident má omezenou pravomoc a tudíž otázka má směřovat na případné prezidentské veto zákona, který by zakazoval potrat.
Z odpovědi, kterou poskytl Fischer bych vydestiloval odpověď, že by v takovém případě veto nepoužil. Je to od prezidenta málo?

spitfire

"Mě osobně nepřijde odpověď na druhou otázku zcela dostačující z důvodu, že nevím, jak je u nás v současné době nastavena právní úprava adopce dětí homosexuály a tudíž nevím, co přesně Pavlu Fischerovi připadá dostatečné."

V téhle otázce se zaměňuje dvojí obsah. ten první, kterým se straší a který nebyl nikdy sepsán v paragrafované verzi je, že gay X a gay Y žijí v registrovaném partnerství a z přirozeného zákona, nudy, nebo pod tlakem většinového vkusu tíhnou k tomu mít dítě. Jelikož to biologickou formou nejde, tak dítě adoptují. O tom se většinou diskutuje na internetu v hospodách a v pořadu Jílkové. Je to tricky play.

spitfire

V paragrafované verzi byl předložen? ve sněmovně zákon, kdy gay X a gay Y spolu žijí v registrovaném partnerství a rozhodnou se adoptovat (osvojit) dítě, za podmínky, že jeden z nich je biologickým otcem toho dítěte (u lesbiček biologickou matkou).

Na signálech byl článek ve kterém se odkazovalo na článek, kde se tvrdilo, že v budoucnu je možné aby ženy měli dítě spolu (předpokládám nějakým spojením biologie a technologie), s tím, že dítě bude vždy ženského pohlaví. Proto jsem uváděl příklad dvou gayů a nikoli lesbiček, ty by si časem mohli dítě pořídit své vlastní. Takovou situaci budou muset zákonodárci ošetřit taky, pokud by skutečně mohla nastat.

LidiLidi

maxmilianrex: Jaká by měla být (pro vás) uspokojivá odpověď na tuto otázku? Jaké má prezident za stávajících podmínek možnosti toto změnit? Může podat návrh na zrušení zákona... a to je tak asi všechno.

maxmilianrex

Například by mohl nahlas říci, že se bude snažit změnit kulturu smrti. Stejně, jako prohlásil, že se bude snažit změnit politickou kulturu.
Například.

LidiLidi

maxmilianrex: Tak to mi přijde jako mnohem obecnější a nicneříkající odpověď.
"Mohl jsem říct vražda, ale řekl jsem zločin." ;-)
Já nechci zpochybňovat závažnost potratů v dnešním světě, ale to řešení mi připadá tak složité, že chtít na to odpověď od prezidentského kandidáta během půlminuty v rámci společné všeobecné diskuse na kdeco, je zcela nemožné... v takovéto situaci, kdy lze odpovídat jen velmi zkratkovitě, prostě může být každá odpověď špatná...

Vojta Krejzar

Když tak pozoruji konfrontaci (?našeho křesťanského?) kandidáta na prezidenta ČR Pavla Fischera s naší společností, napadá mě, že (mít vyšší preference?) by to byl ideální kandidát nejen pro věřící, ale i pro velkou část naší společnosti, která hledá toho "slušného" demokratického prezidenta. Ovšem pouze do té doby, než se rozbouří vody otázkami morálky, úcty k životu a nebo právě vztahu k homosexuálům, ke kterým je oficiální katolické stanovisko (dejme tomu) jasné, ovšem dost na hraně, ne-li v rozporu s liberálním pojetím demokracie, kterému část společnosti holduje. A pouze katolíci (nebo i obecně křesťané) Pavla Fischera na hrad nedostanou.

maxmilianrex

Řešení to složité je, ale dokud se věci nebudou nazývat pravými jmény, nebude se moci ani začít. A nazvat potrat vraždou a společnost, která potrat toleruje kulturou smrti, je první krok.
Nejtrapnější je ale kličkování, viz jeho nedávné prohlášení v Blansku, že by homosexuála nejmenoval n.soudcem. Všem je jasné, že si to opravdu myslí, ty, kteří s jeho výrokem nesouhlasí svým výrokem naštval a jeho vysvětlení berou jako maskování a pokrytectví a zrovna tak ty kteří s ním souhlasí. Vhodné je zde připomenout slova Eliáše Achabovi o kulhání na obě nohy.

LidiLidi

Je pro mě velká otázka, zda není lepší taktika pro zvolení být "s tichu dušu" a pak tam opatrně začít dělat vítr, než vzbudit bouři předem a podřezat si pod sebou větev...

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková