Mladík, jenž neumí plakat je barbarem, stařec, jenž se neumí smát hlupákem. (vypůjčeno, upraveno překladem)

Scriptor Kuba

4. 5. 2018 16:07
Rubrika: silva

Když jsme se (s Hanzem) vrátlili v mírně veselé náladě, ležel na ubikaci a čtl (takhle to říkával on) knihu jízd. Na pivo nechodil. Ze zásady.

„Dobre čtivo?“ optal jsem se spíš, aby řeč nestála. Ne, opravdu mě nezajímalo, co tam vidí, chtěl jsem jen trochu rozproudit hovor, než půjdu na kutě.

Neodpověděl. Tedy neodpověděl hned. Místo toho začal hlasitěji přemýšlet. Drmolil si pod nos něco, co znělo jako opakování slovíček ze staré entštiny.

Po minutě, dvou hmmání a ševelení ze sebe vypravil: „Víš, co mi tady není jasné?“

„Ne, to fakt netuším, co tobě není jasné na jízdní knize.“

„Mates tady má, že ujel 87 kilometrů za 52 minut, to znamená, že musel jet průměrně asi stovkou a přitom dálnice…“ začal zcela seriózně.

„Hele vykašli se na to! Nemáš nic lepšího na práci, než kontrolovat, kdo co píše do jízdní knížky? Proč si nepřečteš něco jiného, třeba Honzovu Enigmu, když se tu všude povaluje.“

„Tenhle brak nečtu.“

„To já taky ne, ale lepší než se rýpat v jízdní knize. To je úchalné! Nechceš alespoň půjčit knížku? Co tu teď vlastně mám?“

„Ne, já nečtu knížky.“

„Jo vlastně, zapomněl jsem, že jsi v životě víc knížek napsal, než přečet,“ zasmál jsem se.

On ne a rozprava tím skončila.

 

- Zapad den -

 

Opravdu nečetl. Ze zásady. Vybavila se mi asi dva roky stará rozprava. Když prý s bráchou jako malí něco provedli, dával jim taťka za trest opisovat knihy. Když to tenkrát říkal, naskočila mi husina při představě, že moje děti nečtou.

 

--

pozn.:

Povídka je čistě dojmologická. Vznikla podobným způsobem, jakobyste v pekárně po měsíci zametli podlahu a z nastřádané strouhanky poskládali rohlík (grahamový). Takže opravdu pravdivý a původní je pouze obláček namodralého dýmu vznášející se nad psacím stolem.

Zobrazeno 725×

Komentáře

Ferenc

Oblacek dýmu... Nostalgie.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková