Mladík, jenž neumí plakat je barbarem, stařec, jenž se neumí smát hlupákem. (vypůjčeno, upraveno překladem)

Směju se a čekám na definici

19. 3. 2019 14:52
Rubrika: lupa

Komentář komentáře

Pan Soukup ve svém komentáři "Důvěřovat druhým, důvěřovat pravdě" z 9. 2. 2019 nadhodil tezi, že: "V Newmanově 19. století zneklidňovaly mnohé křesťany objevy a spekulace přírodních věd; dnes může jít například o genderové teorie."

A dále pokračuje: "Tehdy i nyní platilo, že, jak praví Newman, „pravda nemůže odporovat pravdě“ – avšak „často pravda zdánlivě odporuje pravdě“ a leckdy se až po nějaké době ukáže, že mezi domnělými neslučitelnostmi žádný rozpor není."

Diskuse

Principiálně nemám problém bavit se o genderu, nebo genderových teoriích. Stejně tak nemám problém bavit se o jaderné energii, islámu nebo třeba nacismu. Proč o těchto třech věcech?

Jsou lidé, kteří se jadernou energií seriózně zabývají. Je to předmět studia s jasnou definicí a potenciálně dost nebezpečný.

Jsou lidé, kteří se seriózně zabývají islámem. Ten je taky jasně definován a je nebezpečný.

Jsou lidé, kteří se stejně tak seriózně zabývají nacismem, který má rovněž svou definici a rovněž potenciál nebezpečí.

Definice

A pak jsou lidé, kteří se zabývají genderem. Jestli je, nebo není nebezpečný nechám stranou - to předchozí jsem nastínil proto, že si nemyslím, že by se lidé neměli zabývat nebezpečnými věcmi. (Ale přiznám, aby nebylo pochyb, že mi gender nebezpečný přijde - minimálně svou neuchopitelností.)

Jenže ta definice. Chápu - pan Soukup psal o genderových studiích - nikoli o genderu. Ale předpokládám, že předmětem genderových studií je gender. Je to předpoklad naivní?

A co to tedy je gender? Existuje vůbec nějaká všeobecně přijatá definice genderu? Je v komunitě vědců zabývajících se genderovými studiemi konsenzus o předmětu jejich studia? Já jsem zatím na žádnou všeobecně přijímanou definici nenarazil.

Proč s ní tedy nepřijdu sám? Protože nevím, co by měl gender být. Nestuduji jej.

Pokud ale někdo přijde s definicí genderu. Ideálně všeobecně přijímanou, ale není to bezpodmínečně nutné. Pak jsem ochoten se s ním o genderu seriózně bavit.

Směju se, ale klidný nejsem

Do té doby se bavím na účet genderu. (Ačkoli to k smíchu moc není, ale plakat nad tím nebudu - zatím ne.)

obrázek: název: Zasněžená krajina v mlze; zdroj: malování; autor: já; důvod: prevence (co kdyby ten článek zase vybrali); šiřitelnost: libovolná

Zobrazeno 2609×

Komentáře

pohodan

Navíc pojmy genderistů nejsou ustálené z hlediska významu a o to víc jsou nebezpečné.

pohodan

Kdysi Církev exkomunikovala ty, kdo byli členové komunistické strany. A zde se nejspíš čelí většímu nebezpečí, než byl komunismus.

Zobrazit 55 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková