Mladík, jenž neumí plakat je barbarem, stařec, jenž se neumí smát hlupákem. (vypůjčeno, upraveno překladem)

Střed zájmu

6. 7. 2019 15:59
Rubrika: silva

Apfelstrudel

Asi jsem jiný. Když někdo zahlásí, že u štrůdlu jsou nejlepší patky a u kynuté buchty okraje a že mu na ně nemám šahat, nemám s tím žádný problém. Jen mu ten jeho oblíbený kousek už nepodám, i kdyby mne o něj prosil. Přeci nepůjdu, splněním jednoho přání, proti přání druhému, že?

Odmalička jsem měl štrůdly rád. Pekla je mamka, i babička a já bych se po nich utlouk. Ale patkám jsem nikdy neholdoval. Mně vždy braly ty nádivkou naducané středy. Jabka, hodně skořice, cukr... to bylo moje. Když mamka pekla, často jsem jí pomáhal strouhat jabka a zdatně jsem užíral. Klidně bych jedl štrůdly i bez těsta.

 

Té nejkrásnější, žejo.

 

Jedinkrát mi ale nechutnalo. To když jsme s hrůzou zjistili, že došla skořice a dnes nepůjde koupit. Zkusili jsme ji nahradit mletým badyánem. Od té doby znám jeho chuť, ale štrůdlařům nedoporučuji. Leda by holdovali rovněž hašlerkám a neměli problém zkoušet nezvyklé chuťové kombinace.

Tak a teď ten rezept:

o recept na štrůdl užeňte @JiKu: https://psycho-kat.signaly.cz/1907/somrovaci-litanie

 

Mamka mívala dobrý způsob, jak zatočit s přebytečnými jablky. Jablkový dort.

Přiměřené množství jablek se pokrájí a dá vařit s trochou cukru a skořice - když se rozvaří, přilije se do nich puding rozmíchaný v mléce, jako když chcete vařit puding. Necháte povařit, dokud nezačne houstnout a pak vylijete do dortové formy.

Formu dobré připravit následovně. Vymazat máslem, vysypat kokosem a obložit piškoty - dno i stěny. Vhodné je vylít formu do poloviny, položit patro piškotů a dovylít zbytek.

Pak už jen stačí počkat, až dort vychladne a zblajznout jej. Dobrou chuť, fotku nemám.

Zobrazeno 921×

Komentáře

deFlegmatique

Nechám Paridovi.

spitfire

To bych nedělal, jelikož se ten dotyčný rozhodoval (jak to napsat slušně), skrze libido a nikoli rozum. To ony, ty tři (jak to napsat slušně) grácie se chtěly kvalifikovat. Proto měl jablko rozdělit na čtvrtiny (a Trója by stála doposud).

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková